top of page
Zoeken

Buikpijn? Kijk eerst eens in de mond!


Buikpijn en allerlei klachten van de darmen die in de volksmond “prikkelbare darm syndroom” worden genoemd kunnen veel verschillende oorzaken hebben.


Eén van die oorzaken bespreek ik in mijn eerdere blog over verstopping.



Wat is een andere oorzaak?


Zoals de titel al aangeeft ligt die in de mond. Boeddha zei het al.


“NIETS STAAT GEHEEL OP ZICHZELF.

ALLES STAAT IN RELATIE TOT ELKAAR”

Boeddha


Van mond tot kont is net als de huid en de slijmvliezen de buitenkant van ons lichaam en vormen de barrières tegen indringers. Voor de huid is dat gemakkelijk voor te stellen. Dat zit aan de buitenkant en is je grootste orgaan met een uitgebreide huidflora (lees bacteriën) wat ook deel uitmaakt van het immuunsysteem.

Voor de mond, slokdarm en darmen geldt dat ook! Als je kijkt naar het spijsverteringsstelsel is dat van de mond tot de anus een holle buis die in contact staat met de buitenkant. Pas als de voedingsstoffen worden opgenomen door de darmwand gaan ze naar binnen.

Omdat de mond aan het begin van deze keten zit, is het van belang dat het microbioom van de mond goed van kwaliteit is. Het heeft geen zin om aan het darmmicrobioom te gaan werken als de barrière in de mond verstoord is.


Waaraan merk je een verminderde of slechte mondbarrière?


Een van de tekenen is de aanwezigheid van aften (Stomatitis aphthosa). Dit zijn kleine zweertjes aan de binnenkant van je lip of wang. Ze weten niet goed waar het vandaan komt, maar het heeft zeker te maken met een verminderde weerstand en het immuunsysteem wat reageert op indringers.

Zo kan er ook candida (gistachtige schimmels) aanwezig zijn die je ziet als witte vlekjes op de tong of andere plaatsen.

Een slechte adem kan een teken zijn dat je barrière niet goed gesloten is.

Een andere heel duidelijke aanwijzing is bloedend tandvlees bij het poetsen. Voorafgaand hieraan is het tandvlees al dikker en rood. Meestal is dat niet goed te zien voor een leek. Het is een teken van een ontsteking en het immuunsysteem is al volop aan het werk! Als dit voortduurt krijg je een parodontitis.


Wat zijn de oorzaken?


De belangrijkste oorzaak is verkeerde voeding en frisdrank met overmatige toegevoegde suikers. Hierdoor worden de ‘verkeerde bacteriën’ gevoed. Deze nemen dan in aantal toe en overschaduwen de ‘goede bacteriën’ die hun werk dan niet meer op de goede manier kunnen doen. Er komt een laagje troep op je tanden die de bacteriën aanmaken om zichzelf te beschermen. De zogenaamde plaque.


Roken is daarnaast een belangrijke oorzaak die het milieu in de mond verstoord. Mensen die roken, hebben meer kans op bacteriële tandplak dat leidt tot tandvleesaandoeningen. Door het roken is er ook minder bloedtoevoer in het tandvlees, zodat bacteriën meer kans krijgen schade te veroorzaken.


Gebruik van antibiotica zorgt ervoor dat álle bacteriën in de mond gedood worden. Je bent af van de slechte die de ontsteking veroorzaken, maar ook van de goede die zorgen voor een goede mondflora en barrière.

Het gebruiken van een mondspoeling heeft hetzelfde effect.


Wat kun je eraan doen?


Op nummer 1 staat stoppen met roken.

Daarnaast is goede mondhygiëne van belang. Poets je tanden en gebruik ragertjes voor tussen je tanden en kiezen, zodat de plaque geen kans krijgt. Als je al bloedend tandvlees hebt, is het verstandig naar de mondhygiënist te gaan om het te laten behandelen.

Gebruik geen mondspoelingen die je mondflora juist om zeep helpen.

Gebruik van antibiotica is soms niet te vermijden, maar gebruik het gericht en wees ervan bewust wat het effect is.

Je kunt letten op je suikerinname en gaan voor variatie en vers.

Tenslotte kun je je mondflora ondersteunen door orale probiotica te gebruiken waar zeker de lactobacillus plantarum, lb paracaseï, lb salivarius en lb rhamnosus in zitten.


Wat neem je mee?


Een darmprobleem los je niet op als er ook een mondprobleem bestaat. Dan moet eerst de mondbarrière hersteld worden. Dit doe je met name door niet te roken, de suikerinname te verlagen, geen mondspoeling of antibiotica te gebruiken. Je kunt je mondflora ondersteunen door orale probiotica te gebruiken en zo nodig naar de mondhygiënist te gaan.



Bronnen

0 opmerkingen

Comments


bottom of page