Wat is vaginale dysbiose?
Dit is een aandoening waarbij er sprake is van een onbalans in de micro-organismen in de vagina. De vaginale flora bestaat uit verschillende soorten bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een gezonde omgeving in de vagina. Zij helpen de zuurgraad op peil houden en gaan de overgroei van schadelijke bacteriën tegen. Is er disbalans dan kan dit leiden tot verschillende symptomen, waaronder vaginale jeuk, branderigheid en een verhoogde kans op infecties.
Hoe heeft dit invloed op je darmen?
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een sterke relatie bestaat tussen de vaginale flora en de darmflora. Een disbalans in de vaginale flora kan leiden tot overgroei van schadelijke bacteriën die vervolgens de darmflora verstoren en tot klachten kunnen leiden. Je kunt denken aan prikkelbare darmsyndroom, opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree en andere darmklachten. Hierbij wordt de spijsvertering en het immuunsysteem verstoord door de verstoorde functie van de darmbacteriën.
(Andersom kan een disbalans in de darmflora ook een disbalans in de vaginale flora veroorzaken en de oorzaak van een vaginale dysbiose zijn)
Bij darmklachten is het altijd zinvol om te achterhalen wat precies de oorzaak is van de klachten. Als er sprake is van vaginale dysbiose is er een andere behandeling noodzakelijk.
Wat kun je doen om vaginale dysbiose te voorkomen?
- Vermijd antibiotica of ga er in ieder geval bewust mee om. Het doodt niet alleen de bacteriën die de infectie veroorzaken, maar ook alle goede bacteriën die je nodig hebt om een gezonde vaginale- en darmflora te behouden.
- Gebruik zo min mogelijk strakke kleding en synthetisch ondergoed. Dit geeft een broei-effect wat slechte bacteriën ten goede komt.
- Gebruik alleen water om je vaginale gebied schoon te houden. Je lichaam is meestal heel goed in staat om het milieu zuur genoeg te houden. Zeep verstoort de balans.
- Eet gezond (suikervrij, onbewerkt, met veel variatie) en beweeg voldoende.
- Slaap genoeg en van voldoende kwaliteit, zodat je goed kunt herstellen.
- Stress verzwakt je immuunsysteem en zorgt ervoor dat er veel cortisol wordt geproduceerd. Dit kan leiden tot een verstoring van andere hormonen in het lichaam, zoals oestrogeen en progesteron, die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de zuurgraad in de vagina. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen, te sporten of te mediteren en dingen te doen die je leuk vindt en jou energie geven.
Hoe kun je vaginale dysbiose behandelen?
- Zorg dat je alle bovenstaande tips al toepast voor een goede basis.
- Je kunt probiotica overwegen. Dit zijn goede bacteriën die kunnen helpen bij het herstellen van de vaginale balans. Hierbij blijkt uit onderzoek de Bacillus coagulans goed te werken. (deze werkt ook goed voor de darmen)
- Lactoferrine ondersteunt de weerstand en kan worden ingezet ter preventie van en als aanvullende behandeling op infectieziekten. Lactoferrine wordt ook door het lichaam zelf aangemaakt bij zeer intensief sporten!
- Vitamine D helpt bij het verhogen van de weerstand en het tegengaan van infecties.
Dus lekker buiten sporten of bewegen en in de winter zorgen voor een supplement.
- Blijf niet doorlopen als je na een aantal weken en het toepassen van alle tips geen verbetering bemerkt. Bezoek dan de huisarts.
Wat neem je mee?
Vaginale dysbiose is een onbalans in goede en slechte bacteriën in de vagina die kan leiden tot darmklachten door een disbalans in de bacteriën in je darm. Andersom kan echter ook!
Je kunt heel veel zelf doen door een gezonde leefstijl (voeding, beweging, ontspanning, slaap en mindset) en wat ‘regels’ in je vaginale hygiëne.
Gebruik van probiotica, lactoferrine en vitamine D lijken een goede aanvulling. Bezoek de huisarts als na een aantal weken de klachten niet afgenomen zijn.
Bronnen:
https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/dysbiose-in-de-darmen-wat-is-het-5-tips/
Comments