top of page
Zoeken

De stille kracht van hydratatie: hoe water je darmen laat dansen

Bijgewerkt op: 7 dec. 2023


Water, een eenvoudig middel die de sleutel kan zijn tot een gezondere spijsvertering en evenwichtige darmen.


Waarom is water eigenlijk zo goed voor ons spijsverteringssysteem?

Water speelt een vitale rol in het proces van de spijsvertering. Het fungeert als smeermiddel, waardoor voedsel soepel door het spijverterinskanaal kan bewegen. Het zorgt ervoor dat de darmvlokken van de dunne darm soepel blijven en ze zo de voedingsstoffen goed op kunnen nemen.

Het helpt ook bij de afbraak van voedingsstoffen, waardoor de bruikbare voedingsstoffen beter worden geabsorbeerd en de afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden. Het hele systeem werkt efficiënt als er voldoen water voorhanden is, wat kan bijdragen aan een gezondere darmfunctie. Als je te weinig water drinkt kan er obstipatie ontstaan, vooral als je daarbij een inactief leven leidt.



Wanneer kun je het best water drinken?


Om de voedingsstoffen goed op te nemen, moeten de darmvlokken vrij en soepel kunnen bewegen. In de nacht drogen de darmen altijd een beetje uit, zodat het een goede gewoonte is om de dag te beginnen met een groot glas water. Bij een gevoelige spijsvertering is koud water een beetje te heftig, dan kun je beter een glas lauwwarm water nemen. Werkt het allemaal goed, dan kun je best een glas koud water gebruiken. Het metabolisme wordt dan goed aangezet, want die wil het water meteen een beetje opwarmen. En daar krijg je energie van!

Het is goed om een paar keer per dag een flinke hoeveelheid te drinken. Eigenlijk zoveel glazen tot het slikken moeilijk gaat. Voor de maaltijd drinken kan ervoor zorgen dat je minder trek hebt en daardoor minder eet. Als je op je gewicht moet letten kan dit een hulpmiddel zijn.



Hoe zorg je ervoor dat je genoeg drinkt?


Bedenk dat je de helft van het vocht wat je nodig hebt als binnenkrijgt via je voeding. De rest zul je moeten drinken. Sommige mensen vinden het fijn om een grote waterfles te vullen en in het zicht te zetten. Die willen ze op de dag helemaal leegdrinken. Je kunt ook de gewoonte aanleren om bij ieder kopje koffie of thee ook een glas (of paar glazen) water te drinken.


Gewoon (gefilterd) kraanwater is prima om te drinken. Als je de smaak of het ontbreken ervan een beetje zat wordt, kun je stukjes komkommer, wat fruit of gember toevoegen bijvoorbeeld. Vaak zorgt dat ervoor dat je wél blijft drinken.

Apps kunnen ook handig zijn om je drinkgewoonten te volgen en herinneringen om te drinken in te stellen.



Wat zijn fabels over water drinken?


Er circuleren veel mythes over water drinken. Een veel voorkomende is dat je alleen moet drinken als je dorst hebt. In feite is de dorstreflex een teken dat je lichaam al een beetje uitgedroogd is, dus ben je eigenlijk al aan de late kant.

Een andere fabel is dat je alleen hoeft te drinken als het warm is (en dan geen bier....). Ongeacht het weer heeft je lijf alstijd voldoende hydratatie nodig. Dat iederen 8 glazen water nodig heeft per dag is ook een mythe. Dat hangt helemaal af van wat je doet en hoe actief je bent. Heb je lekker gesport, dan heb je daarna wel meer water nodig om te compenseren wat je bent kwijtgeraakt via zweten en de ademhaling.

Je kunt nooit teveel water drinken is ook niet waar. Overal waar "te" voor staat is niet goed. Te veel drinken ook niet. Je nieren draaien overuren en worden extra belast als je heel veel drinkt. Ze kunnen ongeveer 700 ml tot een liter water goed verwerken. Is het te veel dan kun je dit merken aan opgezwollen handen en voeten, misselijkheid, spierpijn, hoofdpijn en slaperigheid. En ja, hoofdpijn krijg je ook als je juist te weinig drinkt! Je zult bij jezelf na moeten gaan welke situatie voor jou van toepassing is.



Hoe weet je of je genoeg drinkt?


Dat kun je aan de kleur van de urine zien. Kleurloze (transparante) urine zegt dat je te veel drinkt en dan maj je wl iets minderen. Een licht (citroenlimonade) kleur geeft aan dat je hydratatie voldoende is, terwijl een donkergele (honing) kleur in de ochtendurine mag. Later op de dag zegt dit dat je te weinig drinkt en dat je een glas mag pakken. Hele donkere (oranje) urine is een signaal van veel te weinig water drinken en wees dan alert op uitdroging.



Wat neem je mee?


Water is niet alleen een levenselixer en goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Je kunt het aantrekkelijk maken voldoende te drinken door gezonde smaakmakers toe te voegen, zodat je spijsvertering en evenwichtige darmen garandeert.



Bronnen:

De poepdokter, gezond van mond tot kont. Nienke Gottenbos


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page