top of page
Zoeken

Boost je darmflora en versla overgewicht!


Als vrouw van 50 jaar of ouder kun je te maken krijgen met darmklachten die niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook gevolgen kunnen hebben voor je gewicht. De conditie van je darmflora speelt namelijk een belangrijke rol bij het beheersen van het getal op je weegschaal en de centimeters van je buikomvang.



Wat is het verband tussen je microbioom en je gewicht?


Je darmflora, ook wel bekend als het microbioom, bestaat uit een complex ecosysteem van bacteriën en andere micro-organismen die in je darmen leven. Deze microben spelen een essentiële rol bij de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en het reguleren van het immuunsysteem. Een verstoorde darmflora kan leiden tot een verminderde spijsvertering en een onbalans in energieopname, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.



Hoe komt dat?


Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de conditie van je darmflora en de relatie met overgewicht. Een van de belangrijkste factoren is voeding. Een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten kan leiden tot een ongunstige samenstelling van de darmflora. Daarnaast kunnen stress, gebrek aan lichaamsbeweging, slaapgebrek en het gebruik van bepaalde medicijnen ook een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid.



Wat merk je ervan?


1. Opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen: een verstoorde darmflora kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree. Dit kan je algehele kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

2. Vermoeidheid en gebrek aan energie door een disbalans in de darmflora. Je kunt tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen en een verminderde absorptie van stoffen die je nodig hebt.

3. Gewichtstoename met name rond de buikstreek door een verminderde vetverbranding of vertraagd metabolisme, door een onevenwichtige darmflora.

4. Door een verstoorde darmflora kunnen bepaalde schadelijke bacteriën overgroei vertonen. Deze bacteriën scheiden een stofje af waardoor je meer trek krijgt in suiker. Dit kan leiden door een toename van het verlangen naar suiker en snelle koolhydraten, wat kan bijdragen aan gewichtstoename als je hier iedere keer aan toegeeft

5. Je kunt zelfs ervaren dat het met een ongezonde darmflora moeilijker is om gewicht te verliezen. Zelfs met een gezond dieet en lichaamsbeweging.


Deze symptomen en tekenen zijn niet specifiek voor darmklachten, maar ze kunnen wijzen op een verstoorde darmflora die het gewicht en de algehele gezondheid beïnvloedt. Het herstellen van de darmgezondheid kan helpen de symptomen te verminderen en een gezond gewicht te bevorderen.



Hoe kun je de darmflora ondersteunen?


1. Kies voor gezonde voeding met veel vezels uit groente en fruit. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en kefir bevatten prebiotica en probiotica , die de groei van gezonde darmbacterien bevorderen.

2. Prebiotica zoals knoflook, ui, haver en banaan kunnen ook helpen bij het voeden van de gezonde darmbacteriën.

3. Logischerwijs vermijd je bewerkte voedingsmiddelen, suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten. Deze beïnvloeden de darmgezondheid negatief.

4. Zoek naar manieren om stress te verminderen, zoals wandelen in de natuur, meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Langdurige stress is funest voor vele processen in het lichaam en de benodigde grondstoffen worden gebruikt voor de stressreactie in plaats van voor de spijsvertering.

5. Regelmatig bewegen stimuleert de darmwerking en bevordert een gezonde spijsvertering. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten matig tot intensief. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen en vindt een maatje.

6. Streef naar 7 tot 8 uur gezonde slaap per nacht. Slaaptekort kan ook de darmgezondheid nadelig beïnvloeden.

7. Drink voldoende water of (kruiden)thee gedurende de dag om de spijsvertering te boosten. Zonder water dikt de inhoud van de darm teveel in, waardoor je weer last van obstipatie kunt krijgen.

8. Luister goed naar je lichaam! Soms merk je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen dat je last krijgt van je darmen. Identificeer deze triggers en vermijd ze een poosje. Kijk dan of het beter gaat.



Wat neem je mee?


Als vrouw van 50+ met darmklachten en overgewicht is het belangrijk om aandacht te besteden aan de conditie van je darmflora. Door middel van een gezonde levensstijl (ontstressen, beweging, drinken, voeding en slaap) kun je je darmgezondheid verbeteren en gewichtsbeheersing ondersteunen. Raadpleeg indien nodig een gezondheidsprofessional om een persoonlijk plan op te stellen dat past bij jouw specifieke behoeften. Onthoud dat het herstellen van een gezonde darmflora tijd kost, dus wees geduldig en consistent in je inspanning.


Als je vragen hebt of je eigen ervaringen wilt delen, laat het weten in een reactie!



Bronnen:

De poepdokter Nienke Gottenbos

https://nieuws.umcg.nl/w/microbioom-heeft-directe-invloed-op-suikerstofwisseling-en-diabetesrisico

https://nederlandseobesitasstichting.nl/Het-Microbioom

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page