top of page
Zoeken

Chronische stress maakt meer kapot dan je lief is.


Heb jij last van spijsverteringsproblemen, hersenmist of insulineresistentie? Dan kan het zomaar zijn dat je metabole endotoxemie hebt.Wat is dát?


Metabole endotoxomie is een aandoening waarbij verhoogde niveaus van bacteriële endotoxinen (liposacchariden of LPS), die zich in de buitenste membraan van gramnegatieve bacteriën bevinden en in de bloedbaan terechtkomen als deze bacteriën door macrofagen worden vernietigd, en een immuunreactie veroorzaken. Het immuunsysteem ziet de liposacchariden als lichaamsvreemd en blijft actief en veroorzaakt ontstekingen. Dat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder insulineresistentie, Diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en leverziekten.Wat veroorzaakt deze metabole endotoxomie?


Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van metabole endotoxomie. De belangrijkste is een ongezond darmmicrobioom. Dit is een verzameling van micro-organismen en hun genetisch materiaal die in onze darmen leven en een cruciale rol spelen in de spijsvertering en de immuniteit. Wanneer het darmmicrobioom is verstoord, raakt de balans tussen gunstige en schadelijke bacteriën verstoord. Dit leidt tot overgroei van schadelijke bacteriën. Dit kan de afgifte van LPS in de bloedbaan verhogen.

Daarbij moet je niet vergeten dat de spijsvertering al in de mond begint. Ook het microbioom in de mond is van groot belang.


Een ongezond dieet dat rijk is aan verzadigd vet, suiker en geraffineerde koolhydraten kan het micrbioom ernstig verstoren en de afgifte van LPS verhogen.


Verder is aanhoudende stress, gebrek aan slaap en een sedentaire levenstijl van invloed.

Een sedentaire levensstijl betekent dat iemand een zittende levensstijl heeft en weinig fysieke activiteiten heeft op een dag.Hoe kun je metabole endotoxomie herkennen?


Er zijn veel verschillende symptomen, waardoor het moeilijk te herkennen is.

Vermoeidheid

Hersenmist

Hoofdpijn

Gewrichtspijn

Huidproblemen

Allergieën of intoleranties

Stemmingsschommelingen

Concentratieproblemen

Insulineresistentie en diabetes type 2

Obesitas

Spijsverteringsproblemen

Hart- en vaatziekten

Wisselende (milde) ontstekingsklachtenHoe kun je metabole endotoxomie voorkomen?


Het belangrijkst is om goed voor je microbioom te zorgen. (in je mond én in je darmen)

Dit kun je doen door een gezond dieet te volgen met volwaardige voedingsmiddelen, vezels en gefermenteerde producten. Dat houdt ook in dat je ongezonde voeding zoals suiker, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijdt. Uit onderzoek blijk dat gluten en caseïne een negatieve invloed hebben op de ontstekingen en het darmslijmvlies.

Je kunt pro- en prebiotica gebruiken om je bacteriën te ondersteunen.


Zorg dat je een goed microbioom houdt als je dat eenmaal hebt. Dit kun je doen door het vrijkomen van LPS te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk toxines te vermijden uit de omgeving. Het gebruik van antibiotica en NSAID’s te minimaliseren en te zorgen voor een goede mondhygiëne, zodat er minder tot geen schadelijke bacteriën in de mond voorkomen.Wat kun je nog meer doen?


Zorg voor vermindering van stresslevels en vooral van aanhoudende (chronische) stress.

Dit kun je doen door dingen te doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt.


Zorg voor voldoende slaap van een goede kwaliteit. Je kunt dit bevorderen door in een donkere en relatief koude kamer te slapen en geen telefoon mee te nemen in de slaapkamer. Je help je bioritme door een paar uur voor je gaat slapen niet meer naar schermpjes te kijken (of een oranje bril op te zetten die het blauwe licht filtert).


Zorg dat je regelmatig beweegt. Dit houdt in dat je dagelijks matig beweegt en minstens twee keer per week intensief beweegt waarbij je hartslag versnelt. Het is handig om iets te kiezen wat je prettig vindt om te doen en zoek gerust een maatje. Dan houd je het veel langer vol!Wat neem je mee?


Metabole endotoxemie is een conditie waarbij verhoogde niveaus van bacteriële endotoxines in de bloedbaan komen. Er wordt een ontsteking getriggerd wat leidt tot een gevarieerd klachtenpatroon en chronische ziektes. Je kunt dit voorkomen door een goed microbioom te creëren en betere leefstijlkeuzes te maken. Daarbij zijn minder blootstelling aan toxische stoffen, antibiotica, en NSAID’s belangrijk.Bronnen:

https://www.orthofyto.com/of-focus/metabole-endotoxemie

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page