top of page
Zoeken

Stress haalt je tweede brein onderuitWat was er opvallend in de uitslag van je EMB-test?

In mijn vorige blog “Help, mijn EMB-uitslag is binnen!” heb ik geschreven over mijn voedselintoleranties en hoe dat mijn leven op zijn kop heeft gezet. Zoals je daar kunt lezen, is dat helemaal goed gekomen en heb ik behoorlijk minder klachten.


Daarnaast waren de stressparameters ook flink uit balans. Het bleek dat ik altijd AAN sta. Alle energie die mijn lijf tot haar beschikking heeft gaat naar de stress-as. Zo blijft er weinig tot niets over voor de andere assen in het lichaam die de spijsvertering, mijn temperatuur, de energie en de slaap, mijn spieren en mijn hersenen laten functioneren.


Herken je dat?

Enkele dingen herken ik zeker; zo heb ik het snel koud en heb ik het gevoel te weinig energie te hebben voor de dingen die ik wil doen. Ik heb ook altijd zwakke nagels gehad bijvoorbeeld. Mijn menstruatie was vaak een dingetje (heel heftig en onregelmatig).

Ik merk het ook in mijn focus en geheugen en af en toe voel ik me gewoon wat minder opgewekt.


Wat kun je hieraan doen?

Alle vormen van stress voorkomen! Dat is een inkoppertje, want iedereen weet dat chronische stress niet goed is…;-) Ik plan bewust wat ontspan momenten op de dag in om even op te laden en bij te komen. Hier volgen wat voorbeelden:


1. Een paar minuutjes bewust ademhalen.

Een ademhaling oefening volgens de blokmethode heeft al een geweldig effect. Zeker als je het een paar keer per dag doet. Doe je ogen dicht en adem diep in. Volg het schema.

Stap 1 je ademt vier tellen in zie een pijl omhoog

Stap 2 je houdt vier tellen je adem vast zie een pijl van links naar rechts

Stap 3 je ademt vier tellen uit zie een pijl omlaag

Stap 4 je houdt vier tellen je adem vast zie een pijl van rechts naar links


2. Meditatie of mijmeren.

De voorgaande oefening is al een meditatie . Een minuutje naar buiten staren of naar fijne muziek luisteren heeft ook een rustgevend effect. Er bestaan veel apps om te mediteren waar je gebruik van kunt maken. Insight Timer en Headspace zijn een paar voorbeelden.


3. Dankbaarheid oefenen.

Iedere dag drie dingen benoemen en uitspreken of opschrijven helpt om meer tevreden te zijn met wat er is. Als je dit doet voor het slapengaan én combineert met een ademhalingsoefening slaap je dieper en beter. Zo functioneer je de volgende dag ook soepeler.


4. In beweging komen.

Yoga, sport, wandelen HIIT zijn een paar voorbeelden. Ga lekker naar buiten en beweeg minimaal 3x in de week. Zoek iets wat jíj leuk vindt en lekker vol kunt houden (voor de rest van je leven :-)). Je wilt er plezier aan beleven, anders heeft het geen zin. Als je daarvoor een maatje nodig hebt, zoek die dan op. Misschien heeft je buurvrouw, collega, dochter of vriendin ook zin om te wandelen…


5. Iets doen wat je heel leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Dansen, een muziekinstrument bespelen, creatief bezig zijn, uitgebreid koken. Jij weet het wel.


6. Lichaamscontact hebben.

Huid-op-huidcontact verlaagt je stressniveau. Denk aan een massage (handen en voeten kun je bij jezelf masseren!), knuffelen en het aaien van huisdieren (of die van je buren of de kinderboerderij).


7. Op blote voeten lopen.

In het gras, op het strand, in de zee, overal waar je contact kunt maken met de natuurlijke ondergrond komt je lijf tot rust.


8. Alles doen met aandacht.

Multitasken lijkt leuk, maar zorgt er alleen voor dat je alles net niet goed doet. Dit heeft mentale stress tot gevolg. Blijf met je aandacht bij wat je nu doet en doe dat goed.


9. Doe af en toe iets geks, nieuws of onverwachts.

Dat haalt je uit je comfortzone en dat geeft een goed gevoel. Je hebt het toch maar mooi geflikt! Je kunt veel meer dan je denkt en dat is goed om te ontdekken. Wees daarbij lief voor jezelf en ‘praat’ tegen jezelf zoals je tegen je beste vriendin zou praten. Dat helpt zeker om stress te verlagen.


10. Kijk naar je voeding.

Bepaalde voedingsmiddelen zoals geraffineerde suikers verhogen het stressniveau voor je lijf. Je kunt beter deze stoffen vermijden. Voedingsstoffen die kunnen helpen zijn eieren, salie, lavendel, valeriaan, citroenmelisse, kamille, kurkuma en maca. Sommigen te verwerken in thee of om je water een smaakje te geven. Anderen in een diffuser als aromatherapie. Maca en kurkuma kun je in je smoothie, omelet, soep of maaltijd verwerken.


Wat neem je mee?

Chronische stress geeft veel belasting op je lichaam, geest en slaap. Als je merkt dat je altijd AAN staat en niet meer kunt ontspannen, zorg er dan voor dat je meerdere keren op de dag even bewust ontspant. Hiervoor kun je bovenstaande tips gebruiken.


Heb jíj buikpijn van de stress, wil je van het opgeblazen gevoel in je buik af of ken je iemand waar dit voor geldt, neem dan contact met me op via contact op deze site.


Alleen nog in december van 2021 bied ik de EMBtest aan voor 195 euro.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page