top of page
Zoeken

Slappe buikspieren geven darmproblemen!


Je hebt gezorgd voor goede voedingsstoffen voor je darmflora, namelijk de oplosbare vezels uit groente en fruit én genoeg vulling, namelijk de onoplosbare vezels uit groente en fruit waar je flink op hebt moeten kauwen. Zo blijft er voldoende volume over in je darmen. Dan zou je denken dat je darmen zich lekker voelen en hun werk goed zullen doen.



Wat heb je verder nodig?


Om je dikke darm en je spijsvertering echt goed te laten werken heb je ook een goede peristaltiek nodig. Peristaltiek is “de knijpende beweging van een buisvormig orgaan die ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt in het maag-darmstelsel. Bij peristaltiek trekken de lengtespieren en de kringspieren in de wand van de darm boven (ofwel achter) de voedselbrij zich samen; deze samentrekking is reflexmatig en volgt op een uitrekking van de darmwand door de voedselprop.” Wikipedia



Wat bevordert de peristaltiek?


Voldoende vocht en vet om de brei soepel te houden, zodat hij makkelijker voortgestuwd kan worden. Een beetje getrainde buikspieren, want te slappe buikspieren geven de darmen te veel ruimte en dan kan de peristaltiek niet voldoende aan de gang. En daarnaast beweging! Als je lijf in beweging is, krijgen je darmen ook een oppepper en gaan ze gemakkelijker meebewegen.



Over welke beweging hebben we het dan?


1. Wandelen, lopen of hardlopen. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie. Zeker wandelen is voor iedereen goed uit te voeren en stimuleert direct je spijsvertering.

2. Yoga-oefeningen helpen de buikspieren versterken en hebben een rustgevend effect. Op die manier helpt het om stress tegen te gaan, zodat ook de vertering beter wordt.

3. Planken geeft je buikspieren een boost. Je lichaam kan hierdoor sneller de afvalstoffen uit je lichaam werken.

4. Trampoline springen is leuk om te doen en heel goed om de peristaltiek én je buikspieren te versterken. Het is weer eens wat anders dan een fitness-les.

5. Touwtje springen is net zo’n goede oefening om je buik harder te laten werken.



Wat kun je nog meer doen?


Je kunt ook een massage toepassen. Waar je dan op moet letten is dat je met de klok mee masseert. Begin bovenin en masseer met vlakke hand naar je linker ribbenboog, dan ga je naar beneden en langs je schaambeen naar de rechterkant. Daar ga je weer omhoog. Doe dit zolang je het prettig vindt. Het kan gewoon over je kleren of op je blote buik met een beetje (lavendel)massageolie als je dat lekker vindt. De lavendel geeft nog een beetje rustgevend effect.

Een goede buikademhaling gebruiken is zo vanzelfsprekend dat ik bijna vergeten was hem erbij te zetten. Je kunt je voorstellen dat je hierdoor bij iedere ademhaling je buik een beetje masseert.



Wat neem je mee?


Naast voldoende drinken, vet en vezels aan je voeding toevoegen is beweging belangrijk om de darmen aan het werk te houden. Zorg dat je buikspieren getraind zijn en blijf in beweging! Goede manieren van bewegen zijn wandelen, yoga, planken, trampoline en touwtje springen. Als je niet kunt bewegen is een massage en een diepe buikademhalingsoefening een goed idee.



Bronnen:

De poepdokter Nienke Gottenbos


0 opmerkingen

Comments


bottom of page