Wat is het lymfsysteem?
“Het lymfevaatstelsel is een systeem van zeer dunne vaatjes (zo dun als een haar) onder de huid en in het vetweefsel en lymfeklieren (bijvoorbeeld in de oksels en de liezen) met daarin het lymfevocht.
Het lymfevocht ontstaat vanuit het bloed. Het bloed wordt door de slagaders naar benen en armen gevoerd, zodat de weefsels (zoals de spieren en de huid) zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Op de plek van de weefsels gaat een deel van het bloed uit de bloedbaan om overal zuurstof af te kunnen geven. Daarna gaat het bloed (samen met afvalstoffen) via de aders terug naar het hart. Maar niet ál het bloed komt weer in de aders terug. Het overgebleven vocht heet ‘weefselvocht’ ofwel ‘lymfevocht’. Het lymfevocht bestaat uit water met veel eiwitten. Het lymfevocht gaat via een eigen vaatstelsel (het lymfevaatstelsel) weer terug in de richting van het hart. Hierbij gaat het langs meerdere ‘stations’ die het lymfevocht controleren: de lymfeklieren.” Uitleg van het Radboudziekenhuis.
Hoe werkt het?
Het helpt je bloed om afvalstoffen af te voeren die niet door de aders weggewerkt kunnen worden. Het lymfsysteem maakt deel uit van je immuunsysteem en helpt infecties bestrijden doordat ze gifstoffen verzamelen uit de cellen en ze via de lymfklieren ontdaan worden van virussen, bacteriën en andere pathogenen. Het lymfvocht kan zo “schoon” weer terug in de bloedbaan. Je hebt ongeveer twee keer zoveel lymfvaten als bloedvaten in je lichaam.
In tegenstelling tot het bloed heeft het lymfvocht geen beschikking over een pompfunctie. Het hart zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt en in beweging blijft en zo zijn functie kan uit blijven oefenen.
Het lymfvocht moet in beweging blijven door druk uit de bloedvaten die parallel lopen aan het lymfvatensysteem en druk van de spieren. Als je de lymfknopen voelt wanneer ze verdikt zijn, zijn ze heel hard aan het werk om de pathogenen te bestrijden. Een slechte functie van het lymfvatenstelsel kan gevolgen hebben voor je spijsvertering, luchtwegen, neurologische systemen en andere systemen in het lichaam.
Wat kun je doen om de werking te stimuleren?
Een diepe middenrif-buikademhaling heeft een positief effect op de circulatie. Dit bereik je bij een meditatie, maar ook een ademhalingsoefening (waarbij je eerst door je buik en dan naar je borst inademt en eerst door je buik uit en dan met je borst uitademt) geeft al dit effect.
Een lymfatische massage heeft effect op het volume en de druk in de lymfvaten. Een vastgelopen circulatie door gifstoffen kan zo op gang gebracht worden. Neveneffecten zijn dat ook de bloedsomloop én de stofwisseling verbeterd. Lisa Levitt Gainsley pleit voor lymfdrainage van de buik om darmproblemen (en huidklachten) te verhelpen.
Dit is de favoriete stap van de buikmassage van Lisa: “Het is heel effectief omdat dit het hele buikgebied verzacht doordat spanning en emotionele energie vrij kunnen komen.” Je trekt met twee vingertoppen de navel in verschillende richtingen omhoog.
In beweging blijven zorgt ervoor dat door het aanspannen van de spieren het lymfstelsel wordt gestimuleerd. Fietsen, dansen, pilates en zwemmen zijn daarvoor hele goede activiteiten.
Wat maakt het effect nog groter?
Eigenlijk alle adviezen die een gezond leven bevorderen.
Voldoende water drinken, zodat er voldoende volume is en de gifstoffen gemakkelijker verwijderd kunnen worden.
Verse biologische (groene) groente en (rood/paars) fruit eten. Vermijd daarbij toegevoegde suikers, bewerkt voedsel en een teveel aan koolhydraten.
Voor je huid, huis en lichaam niet-giftige en biologische producten gebruiken scheelt al een heleboel toxische stoffen die je lijf niet hoeft te verwerken.
Genoeg slapen en voor ontspanning zorgen, zodat je stresslevels laag of lager blijven. Doe elke dag iets wat je leuk vindt en je energie een boost geeft. Heb jezelf en je leven lief.
Wat neem je mee?
Darmproblemen kunnen verlicht worden met een regelmatige lymfvatenmassage. Daarnaast is een middenrifademhaling en beweging aan te raden om de circulatie te verbeteren.
Een gezonde leefstijl, waarbij stress en toxische stoffen worden vermeden, is de basis.
Bronnen:
https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/lymfoedeem/hoe-werkt
+gezond april 2022 artikel Lisa Levitt Gainsley
Comments