top of page
Zoeken

Kijk jij wel eens achterom? (…en weet dan wat je ziet)


Is jouw poep wel gezond?

Dat wat in de w.c.-pot ligt, geeft veel informatie over hoe het met je darmen en je spijsvertering gaat.


Kijk bijvoorbeeld eens naar de Bristol Stool Chart. “Goede” poep is van het type 3 of 4.

Een gebarsten sigaar neigt al naar type 2 en geeft een moeizame stoelgang aan. Mijn drol lijkt op dit type, dus ik mag zeker meer drinken en vaker vetten eten!


En nee, diarree hoort niet (type 5,6, en 7). Ook niet als jij dat altijd hebt!

En nee, alleen losse harde keutels (type 1) poepen is niet normaal.


Je poep hoort te plonzen en dan te zinken. Soms blijft het drijven, dan heb je teveel vet of gas in je ontlasting. Als het meteen zinkt, dan heb je te weinig vezels gegeten of blijft de poep te lang in de darmen. Plakpoep die aan je billen én de pot blijft plakken duidt op een slechte vertering van de vetten en kost bergen w.c.-papier.


Wat zegt de kleur over jouw poep?


Bruin is de meest gezonde kleur. Zo hoort het te zijn.


Zwart geeft aan de de ontlasting veel te lang in de darmen heeft gezeten. Dit kan bij een verstopping of bloedverlies hoog in de darmen. Ga dan altijd naar de huisarts.

Rood duidt op vers bloed. Aambeien kunnen de oorzaak zijn. Ook als je bietjes hebt gegeten, wordt je poep rood 😉

Geel gaat vaak samen met dunnere poep. De ontlasting zit te kort in de darmen en de vertering is niet optimaal. Er kan een ontsteking of allergie zijn.

Groen kan een toename van gal zijn of heel veel groente eten.

Grijs geeft een mindere vetopname door een blokkade van de galwegen of ziekte van de alvleesklier.

Heb jij een afwijkende kleur dan is het verstandig ernaar te laten kijken.


Hoe vaak poep jij?

Ik heb jaren gehad waarbij ik één keer in de paar dagen naar het toilet ging. Dat ging dan niet al te gemakkelijk en met behoorlijk wat kramp en pijn gepaard. Ook zat ik ellenlang op het toilet om de boel kwijt te raken. Niet zó gezond!

Ik had ook jaren dat ik zoveel darmklachten had dat ik iedere dag een paar keer diarree had. Oef, dat was geen leven. Constant pijn en stínken! Niet zó gezond!

Het is normaal als je minimaal 1x per dag naar de w.c. moet zonder moeite en zonder pijn. (Idealiter is dit zelfs meerdere keren per dag)


Hoe lang zit jij op de w. c.?


Ben jij iemand die de telefoon meeneemt naar het toilet, omdat je altijd héél lang bezig bent…..

Of wacht je zo lang dat je supersnel klaar bent, maar dan toch niet helemaal leeg bent……

Of ga je meteen als je aandrang voelt, ontspan je de boel daar beneden en ben je in 5 minuten klaar?!

De eerste manier is niet zó gezond. De peristaltiek raakt verstoord en ebt soms zelfs weg. Als je dan gaat zitten persen raakt het systeem nóg meer van slag. Ook het krijgen van aambeien ligt dan op de loer.

De tweede manier is ook niet optimaal. De darm is onvoldoende ontspannen en kan daardoor niet goed geleegd worden. Neem voldoende tijd.

De derde manier is hoe het hoort te gaan. Aandrang wil zeggen dat de endeldarm vol is en de poep klaar om je lijf te verlaten. Dat gaat het meest soepel als je meteen aan de aandrang toegeeft. Als je deze negeert kan het gevoel weer wegebben en kan het te lang in de darm blijven.


Hoe kun je dan het gemakkelijkst ontlasten?

In de oertijd en nog heel lang daarna hadden wij geen toilet. We maakten een kuiltje in de grond en deden gehurkt onze behoefte. Een logische houding, omdat zo de knik in het laatste stuk van je darm gestrekt wordt en je goed de poep kunt laten gaan. Alles is er zo uit zonder extra te persen. Minder kans op aambeien en verschillende darmproblemen.

De huidige toiletpotten zijn dus eigenlijk tegennatuurlijk. Je zit hierop met een hoek van 90 graden waarbij de knik in de darm er niet helemaal uit gaat. Gevolg zou kunnen zijn dat je niet alle poep eruit kunt drukken. Kun je je voorstellen wat een verhoogde toiletpot voor ouderen voor gevolgen heeft?! Zeker als diegene ook nog minder beweegt…..

Een oplossing zou een toiletkrukje kunnen zijn om de hurkhouding te bereiken. Het moet breed genoeg en stevig zijn. Als je hurkt op de grond weet je hoe hoog het krukje voor jou moet zijn.

Voor mij zijn m’n yogablokken precies hoog genoeg!


Wat neem je mee?

Je ontlasting geeft heel veel informatie over je spijsvertering en welbevinden van je darmen. Zo zegt het uiterlijk, consistentie, kleur, frequentie, tijdsduur en houding allemaal iets zonder dat je daarvoor naar de dokter moet. Als je kijkt en actie onderneemt, kun je hier dus veel aan doen.

Ga wél naar de huisarts als je ontlasting zwart is of een andere afwijkende kleur heeft.


Heb jij nu ontdekt dat je ontlasting niet optimaal is, maak dan een afspraak voor een Quick Scan via www.continubalans.com/contact en je krijgt meer rust in je darmen én energie.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page