top of page
Zoeken

Je Lever heeft steun nodig.
Ben jij één van die mensen die het normaal vindt om eens per week te poepen? Dan heb je last van een verstopping. Je spreekt al van een verstopping (obstipatie) als je minder vaak naar het toilet gaat dan 1x in de twee dagen, je heel veel moeite moet doen om de ontlasting eruit te persen of als je poep keutelig is (lager dan 3 op de Bristol Stool Cart).

Overigens is het dan wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je ook buikpijn hebt.Wat kan de oorzaak zijn van een verstopping?


Dat kan op meerdere vlakken liggen. Het meest voor de hand liggend is datgene wat je eet te weinig vezels, vocht en vet bevat. Daarnaast is weinig beweging een oorzaak. Het kan ook zijn dat de vertering niet goed werkt en je te weinig maagzuur, gal of spijsverteringsenzymen produceert of dat de darmflora niet optimaal is. Tenslotte zou de schildklierfunctie nog invloed kunnen hebben.


Mijn poep is ook nog grijs, wat is er dan aan de hand?


Dan ligt de oorzaak bij je lever en wordt er te weinig gal aangemaakt. Als de lever het te druk krijgt met verwerken van de afvalstoffen, kan het niet tegelijkertijd gal aanmaken. Gal geeft je poep de bruine kleur, dus bij afwezigheid van gal wordt je ontlasting grijs. Daarnaast zorgt de gal ervoor dat de afvalstoffen naar de darm gaan en afgevoerd worden via de ontlasting.


Wat bedoel je met afvalstoffen?


Iedere dag komen we in aanraking met toxische stoffen uit de buitenwereld. Denk hierbij aan smog, fijnstof, uitlaatgassen, tabaksrook, plastic resten en pesticiden. Ook in huis maken we gebruik van schoonmaakmiddelen, cosmetica, medicijnen, verf en oplosmiddelen. Ongemerkt gaat er via de voeding het een en ander aan kleurstoffen, additieven, suikers, smaakversterkers, E-nummers, alcohol en koffie naar binnen. Het lichaam zelf maakt ook stoffen die toxisch zijn als restproduct van allerlei andere processen Dit zijn allemaal stoffen die het lichaam niet kan gebruiken, die geen bouw- of voedingsstoffen zijn. Je moet ook bedenken dat de lever veel grondstoffen gebruikt bij het onschadelijk maken van deze afvalstoffen die dan niet meer gebruikt kunnen worden als grondstof bij andere processen in het lichaam. De effecten worden versterkt als je snel en onregelmatig eet en veel stress ervaart.


Ah, dus als ik hierop let help ik mijn lever?


Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om deze stoffen allemaal te voorkomen. Maar als je je hiervan bewust bent en andere keuzes kunt maken (zoals geen koffie en alcohol drinken en niet roken), help jij je lever inderdaad. Je kunt nog meer doen!

- Als je zelf vers en biologisch kookt of stoomt verlaag je de toxines die de lever moet verwerken. Het is handig om een deel van de maaltijd rauw te eten, omdat daar juist de vitamines B in zitten die de lever nodig heeft. Gebruik ook goede vetten en zorg dat je deze niet te veel verhit. Variatie is belangrijk.

- Zogenaamde “bitterstoffen” stimuleren de galwerking. Hierdoor worden vetten beter verteert én worden de afvalstoffen beter afgevoerd. Witlof, spruitjes, rucola en artisjokken zijn hier voorbeelden van. Je kunt thee maken van brandnetel, paardenbloem en/of gember.

- Drink veel water of kruidenthee, minimaal 1,5 liter per dag.

- Zorg voor voldoende beweging zodat de peristaltiek aan de gang blijft en samenwerkt met de gal.

- Je lever heeft naast de B-vitamines ook magnesium, zink, ijzer, zwavel en vitamine C nodig. Dit kun je uit je voeding halen of eventueel met een supplement innemen.

- Bij een diepe ademhaling wordt er koolzuur afgegeven aan de lucht. Dit is een afvalstof van de productie van energie. Bij een oppervlakkige ademhaling blijft de koolzuur teveel in je lichaam en zorgt voor verzuring.

- Doe iets wat ontspant en plezier geeft en dan bedoel ik niet Netflix kijken of op instagram scrollen!


Wat neem je mee?


Eén van de redenen van een verstopping kan een overwerkte lever zijn die onvoldoende gal aan kan maken. Er zijn manieren om zonder dure sapkuren of detoxen zelf de lever te ondersteunen bij het ontgiften. Zorg dat er genoeg grondstoffen aanwezig zijn om de taken uit te voeren. Natuurlijke onbewerkte voeding die je zelf klaarmaakt met de nodige variatie, water drinken, bewegen, goed ademen en ontstressen helpen je lever enorm.


Bronnen:

www.oersterk.nu

De poepdokter Nienke Gottenbos


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page