top of page
Zoeken
corinnebudding

Ik zie niet dat jij darmklachten hebt, dus is het er niet!

Bijgewerkt op: 21 aug 2021


Wat versta jij onder darmklachten?


Eigenlijk kun je niet spreken van darmklachten. Het hele systeem van mond tot kont staat met elkaar in verbinding. Het ene systeem beïnvloedt het volgende systeem. Ook de alvleesklier en lever zijn belangrijke organen in het proces. Ze zorgen voor veel problemen als zij niet goed werken. De klachten hebben vaak te maken met de spijsvertering. Dit is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstoffen voor het lichaam. Zo kan het lichaam de stoffen opnemen via de darmen in het bloed.


Wat gebeurt er dan?


In de mond maal je het eten fijn. Het speeksel begint met de vertering van zetmeel met het enzym amylase. In de slokdarm gebeurt er niets. Het is de weg naar de maag. In de maag komt het eten samen met het maagsap. De vertering gaat verder. Het zoutzuur doodt de bacteriën in het voedsel. Aan het begin van de dunne darm komt er alvleeskliersap en gal bij die zorgt dat vetten worden verteerd. In de dunne darm komen de beschikbare voedingsstoffen in het lichaam. De opgenomen stoffen gaan naar de lever. Daar vindt verdere verwerking plaats of gaan de stoffen het lichaam in. In de dikke darm worden zouten en water opgenomen in het lichaam. De poep dikt in en komt er vervolgens bij de anus uit.


Wat merk je wel als het niet goed werkt?


Heel vaak is er diarree. Dit kan komen door een virus, bacterie of parasiet. Meestal gaat dit snel over. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is het darmslijmvlies chronisch ontstoken en heb je langer last van diarree. Bij intoleranties en allergieën reageert je lijf heel heftig op bepaalde stoffen waar je niet tegen kunt. Het tegenovergestelde, obstipatie, komt ook veel voor. Met of zonder krampen en buikpijn. Winderigheid, kramp en een opgeblazen gevoel krijg je als de suikers niet in de dunne darm zijn opgenomen en in de dikke darm terecht zijn gekomen. Daar gaan ze dan door de slechte bacteriën vergisten. De samenstelling van je darmslijmvlies is belangrijk. De lagen liggen dicht tegen elkaar en vormen zo een barrière tegen lichaamsvreemde indringers en schadelijke stoffen. Vele verschillende soorten goede bacteriën maken deel uit van het darmslijmvlies. Soms zijn de verbindingen tussen de lagen ‘kapot’ en kunnen slechte bacteriën door de darmwand lekken en ontstekingsreacties geven elders in het lichaam. Dit noemen we een ‘leaky-gut’. Dan kun je last krijgen van vermoeidheid, bloedarmoede, gewrichtspijn of lage rugpijn.



Dan kun je toch wel werken?


Dat hangt helemaal van de klachten af. Je ziet niet zoveel aan iemand met darmklachten, maar ze ervaart wel klachten. Continu moeten weten waar een w.c. is én de mogelijkheid hebben om meteen te gaan is bijvoorbeeld al belangrijk. Soms kun je zoveel pijn hebben dat je alleen dubbel geklapt in een hoekje kunt zitten. Continu pijn hebben is erg vermoeiend en je lijf maakt piekuren!


Je moet zeker niet blijven lopen met buikklachten, maar goed laten onderzoeken waar je klachten vandaan komen. Iedere oorzaak heeft zijn eigen behandelplan nodig. Als je hier begeleiding bij nodig hebt, maak dan een afspraak bij Continu Balans.


Wat neem je mee?


In de spijsvertering kan het op veel vlakken mis gaan. Hierdoor kun je verschillende klachten krijgen in je buik. Daarnaast komen ook andere algemene klachten voor die niets met de darmen te maken lijken te hebben, maar dat wel hebben. Als je collega klachten heeft, ondersteun diegene dan zoveel mogelijk en stel je vragen gerust. Ze zal liever met je in gesprek gaan, dan gesmoes achter haar rug om.




Bronnen:


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page