top of page
Zoeken

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en veroorzaakt je darmklachten




Wat kan er gevonden worden bij darmklachten?


- Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten

- Een slechte darmflora of te weinig diversiteit in je microbioom

- Ontstekingen

- Toxische stoffen en effecten van medicijnen

- Poliepen en tumoren


Wat zeg je nu toch allemaal?


Laat het me uitleggen….

Het is normaal dat er bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in en op je lichaam zitten. Ze zijn te vinden op je huid, in je slijmvliezen én in je darmen. Zolang ze maar “buiten” blijven is er niets aan de hand. Al deze organen zijn aan de buitenkant van je lijf. Er is ook onderscheid te maken tussen de goede bacteriën en de ziekteverwekkende. De goede bacteriën zorgen ervoor dat alle onverteerde stoffen in de dikke darm gefermenteerd worden. Die stoffen zijn zo het voedsel voor de helpende bacteriën, zodat ze het slijmvlies in orde kunnen houden en allerlei andere stofjes kunnen maken die je nodig hebt. Oplosbare vezels uit groente en fruit is ook voedsel voor deze bacteriën. Onoplosbare vezels zorgen voor volume en houden de stoelgang soepel. Veel verschillende soorten hebben helpt je om de ziekteverwekkende bacteriën de baas te blijven. Hiervoor is het slim veel variatie in de voeding toe te passen, gefermenteerd voedsel te eten en geraffineerde suikers te vermijden. Af en toe in contact komen met “beestjes” in de natuur helpt je microbioom ook.

Meestal geven parasieten geen problemen. In 30% van de gevallen wel en dan moet je behandeld worden om de parasiet weg te krijgen.


Je darmen zijn permeabel. Dat betekent dat de wand stoffen door kan laten. In de dunne darm verteerd het voedsel en maakt de brokken zo klein dat ze door de wand heen kunnen om opgenomen te worden in het bloed. De cellen van de wand zijn verbonden door tight junctions. Die kunnen af en toe open om grotere stukken door te laten. Dit is soms nodig, maar als ze niet meer goed werken staan de deurtjes te vaak open. Er kunnen dan steeds te grote brokken door de darmwand in het bloed terechtkomen. Dit noemen we ook lekke darm of leaky gut. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd en veroorzaakt een ontstekingsreactie. Dit kost veel energie en veroorzaakt weefselschade. De afvalstoffen die vrijkomen geven hun eigen problemen aan nieren en lever.

Ook medicijnen en gifstoffen kunnen je darmflora verslechteren en de permeabiliteit verhogen.

Laagwaardige ontstekingen, colitis ulcerosa (darmontsteking in de dikke darm) en Ziekte van Crohn (darmontsteking in het gehele darmstelsel) zijn ontstekingen die veel voorkomen.


Poliepen zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Ze kunnen klein en groot zijn, alleen of met meer voorkomen. Soms geven ze geen klachten en soms kunnen ze uitgroeien tot darmkanker. Hoe ze ontstaan is niet bekend. Mogelijk is er een erfelijke factor, dus wees alert als er bij je opa, oma, vader, moeder sprake is van poliepvorming. Wel is bekend dat het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging risicofactoren zijn.


Hoe kom je er nu achter wat er aan de hand is?


Het is zaak de klachten in kaart te brengen (ook die ongemakkelijkheden die jij al heel normaal vindt en die niet normaal zijn). Denk aan veel winden laten, altijd maagpijn hebben na het eten of maar één keer in de drie dagen naar de w.c. gaan. Omdat de klachten zo divers zijn en de oorzaken ook kun je niet alleen een analyse aan de hand van vragen doen. Goed ontlastingsonderzoek doen is dan belangrijk om alle oorzaken te elimineren. Meestal gaat het niet om één oorzaak, maar om een combinatie van factoren.


Wat helpt nog meer?


Bij een overgevoeligheid of intolerantie reageert je lichaam op voedingsstoffen met het aanmaken van IgG-antistoffen. Dit zorgt voor problemen als je het vaak genoeg eet. Een allergie geeft meteen klachten en veroorzaakt een heftige reactie van het immuunsysteem. Gluten, tarwe, lactose, koemelk, soja en suiker geven vaak reacties in het lijf.

Koffie lijkt laxerend, maar geeft een prikkel die de normale seintjes overrulen. Koffie én alcohol verminderen laten je darmen op een meer natuurlijke manier werken.

Verminder toxische stoffen en medicijnen waar het kan. Ga hier heel bewust mee om. Als het nodig is, is het natuurlijk prima. Bedenk wel dat het negatief werkt op je darmen en regelmatig je klachten verergert.

Stress heeft ook een negatieve invloed op je darmen en de werking daarvan. Alle energie gaat naar het maken van cortisol en adrenaline en er blijft minder energie over voor de spijsvertering. Daarnaast maken je darmen 90 tot 95% van de serotonine, je “feel-good” hormoon. Dat gebeurt dan ook niet. Logisch dat je je niet lekker voelt als je last van je buik hebt!

Een dagboek bijhouden van wat je wanneer hebt gegeten en welke klachten je krijgt op welk moment helpt om te achterhalen waar je niet goed tegen kunt. Je moet dan wel weten hoe snel jouw vertering verloopt.


Wat neem je mee?


Wat in je darmen klachten veroorzaakt kan zeer divers zijn en is meestal een combinatie van factoren. Goed onderzoek doen naar intoleranties, allergieën en de ontlasting uitgebreid na laten kijken is nodig voordat er effectief behandeld kan worden. Hiervoor kun je bij Continu Balans terecht.

Zelf kun je al aan de slag door geraffineerde suikers, koffie, alcohol, roken en stress te verminderen of beter nog: te vermijden.


Bronnen:

Ik heb er mijn buik van vol M de Waal Malefijt

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page