top of page
Zoeken

Laaggradige onsteking grootste probleem op de werkvloer

Bijgewerkt op: 21 aug. 2021Heb je wel eens van een laaggradige ontsteking gehoord?


Ik wist niet wat het was…bij een ontsteking heb je toch pijn, koorts, roodheid, zwelling en functieverlies? Inderdaad! Bij een acute ontsteking wil je lichaam de indringer verwijderen en het weefsel herstellen. Het immuunsysteem komt in actie en al deze verschijnselen komen voor. Meestal is de ontsteking dan in 3 tot 7 dagen opgelost. En dit gebeurt niet bij een laaggradige ontsteking.


Hoe komt dit dan?


De ontsteking duurt al langer dan 42 dagen en noemen we chronisch, stil of laaggradige

ontsteking. In je darmen zitten 70% van je cellen van het immuunsysteem. De darmwand is namelijk de eerste barrière met “buiten”. Net als je huid en slijmvliezen. Hier worden de stoffen van buiten omgezet in voedingsstoffen voor je lichaam. Dit is een transformatie van lichaamsvreemd naar lichaamseigen.

Het immuunsysteem gaat de voedingsstoffen beschouwen als ziekteverwekkers, waardoor de darmen ontstoken raken en de wand kapot gaat. Het immuunsysteem is zo steeds een beetje actief en zorgt dat de ziekteverwekkers zich niet kunnen vermenigvuldigen, maar zonder dat de ziekteverwekkers doodgaan.


Waarom is dit zo’n probleem?


Het immuunsysteem wil constant een beetje actief blijven. Dat kost veel energie. Deze energie kan dan niet naar andere lichaamsfuncties gaan. Het gevolg kan zijn dat je niet meer goed slaapt, je vermoeid raakt, je snel geïrriteerd bent, je hormonen uit balans raken of dat je een allergie ontwikkelt of ernstiger ziek wordt. Het is zelfs in verband gebracht met insulineresistentie en diabetes 2, fibromyalgie, depressiviteit, astma, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten.


Wat merk je daar als werkgever van?


Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage van 2020 was 4,4%. Dit is gemiddeld 4,5 dag per 100 werkdagen. Van de medewerkers die zich ziek hadden gemeld hadden er 44% een verkoudheid of griep, 33% had mentale klachten en 33% had andere fysieke klachten. Maar 95% van alle ziekten wordt door laaggradige ontstekingen veroorzaakt!


Het zou dus veel beter zijn als je werkgever zich niet richt op de zieke werknemer en het verlagen van het ziekteverzuim, maar op de werknemer die zich goed voelt op zijn werk en productief kan zijn. Je kunt je immuunsysteem tot rust brengen met gezonder leven. Regelmatige oplaad momenten op de dag geeft bij 40% van de werknemers meer creativiteit, 30% voelt zich energieker en 28% heeft meer focus. Pauzes geven meer productiviteit en plezier!


Met je voeding heb je grote invloed op het stimuleren of remmen van de reactie van je

immuunsysteem. Daarnaast zorgen regelmatige ontspanning, goede slaap en een doel in je leven hebben voor meer weerstand. Bewegen is zeker een goed idee. Je maakt dan vit D aan wat ontstekingen tegengaat.


Wat neem je mee?


Een laaggradige ontsteking is een noodreactie van je immuunsysteem op ziekteverwekkers. Dit leidt uiteindelijk tot allerlei vage klachten, ziektes en ziekteverzuim. Je kunt zelf een heleboel doen door gezonder te gaan leven.Bronnen:

oersterk.nu

volksgezondheidenzorg.info

praktijk voor orthomoleculaire geneeskunde

optimalegezondheid.com

hchealth.nl


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page