top of page
Zoeken
corinnebudding

Geluk komt uit je darmen


Wat is geluk?


Volgens Wikipedia is geluk het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Onderzoek duidt erop dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk bepaald wordt en de rest komt door invloeden uit de omgeving.


Het geluksgevoel ontstaat door zogenaamde endorfines, op morfine lijkende stoffen die ons lichaam zelf maakt. Hierdoor ervaren we het “houden van”-gevoel. Genot ontstaat door de vorming van dopamine, serotonine en adrenaline.

De neurotransmitter of boodschapperstof, serotonine speelt een grote rol in ons geluksgevoel en algehele stemming. Daarnaast doet serotonine nog veel meer, want het is bijvoorbeeld ook betrokken bij de leerprestaties, eetlust, bloeddruk, pijnbeleving en slaap. Voor 95% wordt deze stof in je darmen aangemaakt. Voor ongeveer 2% in de hersenen.



Wat is het effect van te weinig serotonine?


Veel voorkomende symptomen die je merkt aan je lijf zijn spijsverteringsklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom en verhoogde permeabiliteit of laaggradige ontsteking. Het kan overgewicht veroorzaken, omdat je meer trek krijgt in snelle koolhydraten. Het beïnvloedt je slaap, omdat serotonine de voorloper is van melatonine. Is er te weinig van het één, dan kan het andere stofje ook niet gemaakt worden. Je kunt door te weinig serotonine gevoeliger worden voor pijn en licht.


Dan zijn er nog factoren die invloed hebben op je geest. Voorbeelden hiervan zijn depressieve gevoelens, meer angst en paniek ervaren en een lager zelfvertrouwen hebben. Serotonine zorgt ervoor dat we meevoelend en zorgeloos zijn.


Hoe ontstaat een tekort?


Dat kan komen door darmproblemen. Inderdaad, een tekort kan leiden tot darmproblemen, maar diezelfde darmproblemen kunnen ook een tekort veroorzaken! Ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat de voedingsstoffen niet goed afgebroken kunnen worden. Teveel geraffineerde koolhydraten eten zorgt dat je bloedsuikerspiegel én je serotoninespiegel negatief beïnvloed wordt.

Te weinig grondstoffen zullen een tekort aan serotonine geven. Hierbij moet je denken aan tryptofaan (wat in eieren, avocado, bananen, wild, kalkoen, sesamzaden en noten zit), ijzer (cacao, pitten, zaden en spinazie), magnesium (graanproducten, groenten, noten, zaden, zuivel, vlees) en verschillende vitamines B.


Maar hoe kan ik dat herstellen?


Door te zorgen dat de ontstekingen in je lijf opgelost worden. Zorg er ook voor dat er voldoende grondstoffen aanwezig zijn en let op wat je eet. Gebruik de bovenstaande voedingsmiddelen en beperk de inname van geraffineerde koolhydraten. Zorg dat je darmflora optimaal is door voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Dit zit in vette vis, schaal- en schelpdieren, algen, lijnzaad en walnoten. Een supplement kan natuurlijk ook.

Saffraan stimuleert de aanmaak van serotonine en kan ook helpen.

Stress zorgt ervoor dat de energie in het lichaam anders wordt verdeeld. Er is te weinig energie voor de spijsvertering en de regulatie van de temperatuur.


Wat neem ik mee?


Je hebt meer invloed op je goede stemming dan je dacht. Pas je voeding aan, optimaliseer de spijsvertering, zorg dat je gedurende de dag voldoende ontspanning hebt, zoek supplementen die je kunnen helpen en verbeter zo jouw geluksgevoel!

Heb jij last van je buik en wil je weten of dit aan je serotonine ligt? Neem dan contact op voor een Quick Scan of EMB-test via www.continubalans.com/contact



Bronnen


0 opmerkingen

Comments


bottom of page