Mijn zoon zet zijn lunch klaar en net als miljoenen andere mensen zijn dat boterhammen met kaas en een glas melk. Als ik kijk naar deze lunch word ik niet blij…
Waarom ben je niet blij?
Deze lunch zit boordevol exorfinen. Dit zijn stoffen die overblijven als gluten uit brood en caseïne uit melk worden afgebroken. Tegenwoordig zit er veel meer gluten-exorfines in tarwe dan 100 jaar geleden door het veredelen van graansoorten. Ook de wijziging van A2-caseïne-melk naar de A1-variant zorgde voor een veelvoud aan melk-exorfines in de producten. Daarnaast zijn ook soja en spinazie grote bronnen van exorfinen.
Waarom is dat van belang?
Heel veel mensen zijn gevoelig voor exorfinen zonder dat ze dat weten. Normaal gesproken worden deze stoffen afgebroken door het enzym DDP-IV in de dunne darm, de bloedbaan en de hersenen. Dit maakt ons lichaam aan, maar niet onbeperkt. Op is op. Overmatige inname van exorfinen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het begint in de darmen. Exorfinen maken de cellen in je darm kapot. Zo komen ze in de bloedbaan en kunnen op die manier via de bloed-hersenbarrière in de hersenen terechtkomen. Daar gaan ze het werk van de lichaameigen endorfinen imiteren en verstoren.
Wat zijn endorfinen?
Endorfinen zijn morfine-achtige stoffen die je lichaam zelf aanmaakt bij sterke pijn, een orgasme en bij het ervaren van prettige gevoelens. Om werkzaam te kunnen zijn moet het worden opgenomen in de cel via receptoren. Je moet het zien als een slotje waar de endorfine als sleutel in past. Alleen deze stof past en gaat dan zijn werk doen. Dat wil zeggen dat endorfine de aanmaak van dopamine, insuline en cortisol stimuleert of remt. Het wordt ook wel ons “gelukshormoon” genoemd en houdt langdurig aan om voldoende stoffen te maken. Het werk anti-stress, anti-angst, pijnstillend en geeft een goed gevoel.
Wat gaat er dan mis?
De exorfinen binden in onze hersenen aan dezelfde receptoren en blokkeren daarmee de normale en gezonde werking van het beloningssysteem. Zij lijken zó op endorfinen dat hetzelfde mechanisme in werking wordt gezet. Alleen is de reactie nu veel heftiger en duurt hij veel korter! De gevoeligheid van de receptoren wordt minder.
Vervolgens blijven de exorfinen de receptoren bezet houden en blokkeren de vrijgave van dopamine en serotonine. Er ontstaat endorfineresistentie. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Een groot deel van de westerse bevolking ervaart een mate van endorfineresistentie waardoor ze minder stress aankunnen en minder beloning ervaren.
Dit zijn mensen die zeggen; “eigenlijk heb ik alles, maar is dít het nou?”
Hierdoor ervaren ze vermoeidheid, hebben ze eetstoornissen (met meer trek in zoet), uitstelgedrag, angst, allergieën, verslavingen, hogere pijngevoeligheid, immuunproblemen en mogelijk insulineresistentie.
Wat is er aan te doen?
Aan de ene kant ervoor zorgen dat de werking van het DDP-IV niet wordt tegengegaan. Vermijd hiervoor chemische stoffen zoals geneesmiddelen, smaakversterkers (zoals E621 die vaak in afhaalmaaltijden, maar ook in frisdrank en vruchtensappen zit), vaccins met thimerosal, kwik, fluor en stress.
Een tekort aan DDP-IV kan als supplement worden ingenomen. De werking wordt geactiveerd door vitamine A, olijfolie en probiotica (lactobacillus rhamnosus).
Aan de andere kant ervoor zorgen dat je zo min mogelijk exorfinen binnenkrijgt.
Dit kun je doen door glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, spelt, kamut, gerst) en zuivel en zuivelproducten te vermijden. Ook soja en -producten en spinazie kun je beter niet (teveel) eten. Dan krijgt de darmwand de kans om te herstellen, zodat je minder gevoelig wordt voor exorfines.
Een kanttekening hierbij is dat exorfinen verslavingsgedrag geven en het dus moeilijk kan zijn deze stoffen te vermijden. De stoffen zorgen ervoor dat je ze juist wél wilt gebruiken, want dan voel je je fijn. Je kunt een daling in je geluksgevoel ervaren en bij het vermijden van exorfinerijke voedingsmiddelen echte afkickverschijnselen krijgen en je zelfs veel slechter gaan voelen. Als je toch volhoudt verdwijnen deze verschijnselen. (Als je toegeeft aan de impuls om wel exorfinen te eten voel je je instant beter. Op den duur blijf je dan verslaafd)
Wat dan wel?
Varieer met gezonde voeding die niet bewerkt en het liefst biologisch is met veel groente en fruit. Drink ook voldoende water en (kruitden)thee.
Granen gebruiken die geen gluten bevatten, zoals teffmeel, amandelmeel, boekweitmeel, maismeel of rijstmeel.
Melk en yoghurt kun je vervangen door plantaardige opties zoals kokosyoghurt of -melk, amandelmelk of rijstmelk en havermelk en -yoghurt.
Kaas kun je vervangen door edelgistvlokken, vlees, vis, noten, zaden, pitten. Mogelijk is geitenkaas wel een optie voor je om te proberen. Soja kun je vervangen door tempeh op basis van rijst. Let bij vlees op of de dieren niet gevoederd zijn met soja. 😉
Sojasaus is te vervangen door coconut aminos of zwarte knoflook(pasta). Spinazie kun je vervangen door alle groene groentes. In smoothies is paksoi of veldsla heel lekker.
Wat neem je mee?
Exorfinen lijken sterk op het lichaamseigen endorfine en werken ook nog ongeveer hetzelfde. De werking is echter veel heftiger en veel korter, waardoor je een onvoldaan gevoel gaat ervaren. Bovendien maakt het je darmen stuk en zorgt het voor veel problemen in het lichaam, omdat het endorfinesysteem zijn werk niet kan doen.
Je kunt veel doen door minder exorfinen binnen te krijgen en te zorgen dat de DDP-IV die de exorfinen af moet breken goed kan werken.
Herken je de klachten die hier beschreven staan en wil jij weten of je een hoge exorfine-belasting hebt? Dan is een EMB-test misschien wat voor jou. Met één druppel bloed krijg je inzicht in de balans van je lichaam. Je kunt meer lezen op https://www.continubalans.com/producten of een afspraak maken.
Bronnen:
www.fitengezondleven.nl/exorfinenonderzoek
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/exorfinen-opiumachtige-stoffen-in-de-voeding
Comments