top of page
Zoeken
corinnebudding

Die eczeem komt uit je buik!



Toen ik een tiener was had ik heel erg eczeem aan mijn handen. Het begon altijd op één klein plekje en schoof dan over mijn hele hand tot de plek zo groot was dat het mijn hele palm bedekte. Ik schaamde me dood. Het zag rood en schilferig en was soms ook een beetje vochtig. Handen geven of geld aannemen (waarbij het vol in zicht was) vond ik verschrikkelijk.

Als ik toen had geweten dat ik eigenlijk last van mijn darmen had……! Dan had ik in ieder geval die vervelende smeersels niet hoeven te gebruiken.




Wat hebben huidproblemen met je darmen te maken?


Beide systemen zijn een barrière tegen vreemde indringers en staan in direct contact met de buitenwereld. Voor de huid is dat gemakkelijk voor te stellen. Dat zit aan de buitenkant en is je grootste orgaan met een uitgebreide huidflora (lees bacteriën) wat ook deel uitmaakt van het immuunsysteem.

Voor de darm geldt dat ook! Als je kijkt naar het spijsverteringsstelsel is dat van de mond tot de anus een holle buis die in contact staat met de buitenkant. Pas als de voedingsstoffen worden opgenomen door de darmwand gaan ze naar binnen.

Beide systemen en het brein hebben veel invloed op de balans in ons lichaam en de manier waarop de verschillende systemen samenwerken en hoe het geheel functioneert. Huidklachten kunnen zichtbaar worden als er binnenin ons lichaam iets uit balans is. Denk dan aan hormonen, voedingsstoffen of het microbioom. Chronische stress verergert de boel en drijft het op de spits.


Wat kan er aan de hand zijn?


Je kunt te veel bacteriën in je dunne darm hebben (SIBO is small intestinal bacterial overgrowth). Daar wil je ze liever niet. Bacteriën doen heel goed werk, maar wel in de dikke darm. De overgroei zorgt ervoor dat er ontstekingscellen vrijkomen. Dit gebeurt dan niet alleen in de darm, maar ook in de huid door de huidflora. Het gevolg kan rosacea, acne, eczeem en psoriasis zijn.


De darmflora kan uit balans zijn, waardoor de ene soort de andere soort bacteriën de baas wordt. Meestal de ‘slechte’ over de ‘goede’. Een ontstekingsreactie is het gevolg en de ontstekingscellen die hierbij vrijkomen hopen zich op in de huid. De huid droogt uit, kan rood zien en gaan schilferen.


De darmwand kan ook verhoogd permeabel zijn. Dit kan door een verstoorde darmflora komen, maar ook het eten van granen, peulvruchten en nachtschades. Een tekort aan zink, eiwit, omega 3, magnesium, vitamine A en D kan ook een oorzaak zijn. Er komen te grote stukken en verkeerde stoffen in de bloedbaan. Het immuunsysteem gaat aan het werk en de ontstekingsreacties zijn een feit.


Wat kun je eraan doen om te verbeteren?


De darmgezondheid optimaliseren door goed te variëren en oervoeding (dit is minstens 500 g groente per dag, fruit, noten en zaden, ei, vis, mager vlees) te eten met voldoende eiwitten. Dit is 30g per kg lichaamsgewicht. Zoveel mogelijk toegevoegde suikers, zetmeel, melk en alcohol te vermijden en stress te voorkomen. Het is verstandig altijd voldoende te drinken om gehydrateerd te blijven. Iedere dag matig intensief bewegen en genieten van je leven helpt om je darmen gezond te houden. Als de darm enigszins hersteld is, kun je nog ondersteunen met pre- en probiotica. Het is niet verstandig dit op eigen houtje te doen.


Wat neem je mee?


Brein, buik en huid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als in het ene systeem disbalans is, dan zie je dat terug in het andere systeem. Verbeter je darmgezondheid en je zit letterlijk en figuurlijk beter in je vel.


Bronnen

Huid-darm.nl

Oersterk.nu

Basislifestyle.nl

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page