top of page
Zoeken

Ben jij een schetenkoningin!?!


Ik ken iemand die ongegeneerd terwijl ze door de winkel loopt en in de schappen kijkt alsmaar winden aan het laten is. Voor haar is dit normaal en ze doet dan ook alsof het niet stormt in háár broek, maar bij de buurvrouw! Dit is echter niet normaal, dus ik ga antwoord geven op de vraag of hier iets aan te doen is.



Waar komt flatulentie vandaan?

Flatulentie is een moeilijk woord voor winderigheid en is aan de orde als je meer dan 12 tot 25 keer per dag winden moet laten óf als je er geen controle over hebt. Als je hebt gegeten is het normaal dat er zo’n 1,5 liter lucht in het spijsverteringskanaal ontstaat. Het meeste hiervan wordt opgenomen door de darmwand, maar een klein deel blijft in de darm zitten en gaat het lichaam uit als wind. De lucht kan voor buikpijn, borrelingen en krampen zorgen, maar dit hoeft niet.


Iedere keer als je slikt, komt er een beetje lucht mee naar binnen. Als je veel kauwgom kauwt kun je veel meer lucht in je darmen krijgen die daar voor problemen zorgen. Ook als je verkeerd ademt, krijg je grote hoeveelheden lucht in je buik. Dan heb je last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Spanning en stress, roken, snel eten en snel praten heeft dit effect ook.

Doordat de bacteriën in de dunne darm het voedsel niet volledig verteren, komen de voedselresten in de dikke darm waar het door de bacteriën die daar leven vergist wordt. Bij dit proces komt gas vrij wat een weg naar buiten zoekt. Bekende gasvormende stoffen zijn ui, kool, fruit en light-producten (door de onverteerbare kunstmatige suikers die ze bevatten). Mensen met een lactose-intolerantie hebben vaker last van extra gasvorming, omdat het melkeiwit niet volledig in de dunne darm wordt afgebroken.


Sommige medicijnen en ziekten (PDS, Crohn, Colitis ulcerosa) versterken de gasvorming in de darm. De ouderdom kan ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren niet meer goed werken, zodat de controle weg is.


Waarom stinkt de ene wind wel en de andere niet?

Dat heeft te maken met de samenstelling van het gas. Meestal bestaat het uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze verbindingen. Je krijgt geur door niet goed verteerde eiwitten die zorgen voor zwavelverbindingen die naar rotte eieren ruiken! Winden ruiken zuur als er veel niet-verteerde suikers of koolhydraten aanwezig zijn. Verder hangt het af van wat je eet en welke bacteriën er in je darmen leven. Een gezonde darmflora zal weinig stank veroorzaken.


Is het gevaarlijk?

Voor de omstanders misschien ;-) … Winderigheid is gênant of ongemakkelijk in sommige situaties. Zolang je geen langdurige diarree, bloed erbij, een veranderd ontlastingspatroon of veel gewichtsverlies hebt, hoef je niet naar de huisarts. Laat het wel even nakijken als je deze symptomen wél hebt.


Da’s leuk dat het geen kwaad kan, maar is er nog wat aan te doen?

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk lucht inslikt. De hele dag kauwgom kauwen is geen goed idee. Je kunt je ademhaling verbeteren bij een fysiotherapeut, coach of oefeningen met een diepe buikademhaling.

Als je erachter kunt komen welke voedingsmiddelen bij jou zorgen voor extra lucht kun je deze vermijden. Koolzuurhoudende dranken en light-producten zijn ook geen goed idee. Rustig eten en goed kauwen helpt om minder lucht binnen te krijgen. Niet praten tijdens het eten (lees kauwen lijkt een open deur, maar ik zet hem er toch bij!)

Cafeïne maakt de darmen actiever en kan zo de gasvorming stimuleren. Probeer eens uit of cafeïnevrije thee en koffie voor jou helpt.

Om de controle terug te krijgen zou je de bekkenbodemspier kunnen trainen. Bedenk echter wel dat winden ophouden de situatie meestal erger maakt. De andere opties zijn dus beter.


Wat neem je mee?

Normaal ontsnapt er ongeveer 12 keer per dag een reukloze wind. Gebeurt dit vaker of stinken ze heel erg, dan heb je last van flatulentie. Dit kun je verbeteren door minder lucht in te slikken, te onderzoeken welke voedingsmiddelen meer lucht in de darmen geven en deze dan te vermijden, ontspannen en rustig te eten zonder te kletsen tijdens het kauwen.

Ga naar de huisarts als je ook aanhoudende diarree, veranderd ontlastingspatroon, veel gewichtsverlies of bloed erbij hebt.


Heb jij last van je buik en wil je weer rust in je darmen?

Neem dan contact op voor een Quick Scan of EMB-test via www.continubalans.com/contact


Bronnen:

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page