top of page
Zoeken

Liever géén tussendoortje!


Een vriend vertelde me dat hij zich doodmoe voelde. Hij kwam tot niets en moest zich echt tot actie zetten. Hij sliep voldoende en werd fit door de wekker wakker. Dáár lag het dus niet aan. Hij zou genoeg energie moeten hebben doordat het herstel goed is geweest in de nacht. Ik vroeg naar zijn eetgedrag. Hoe en wat hij at....


Wat heeft dát er nou mee te maken?


Ik leg het graag uit. Als je eet komt er voeding in je spijsverteringskanaal. De vertering begint al in je mond. Als je gehaast eet terwijl je de deur uitrent om met de auto naar je werk te gaan (wat hij doet), heb je waarschijnlijk niet genoeg gekauwd. Koolhydraten worden dan onvoldoende verteert en worden niet opgenomen. Je poept ze ongebruikt weer uit. Je lichaam heeft de voedingsstoffen wel nodig en blijft een beetje onverzadigd wat aanvoelt als ‘trek’. Je zult snel weer op zoek gaan naar iets anders om te eten. Dan komt het er ook op aan wat je eet. Is dat vullend of voedend?

Bij koolhydraatrijk voedsel ga je glucose verbranden. Dat geeft voor korte tijd heel veel energie, waarna je weer in een energie-dip komt. Met een vicieuze cirkel tot gevolg. Eten-piek-dip. Eten-piek-dip.


Het is sowieso een goed idee om vaak te kauwen en na het eten te voelen wat het met je doet. Krijg je energie of voel je juist een dip? Heb je een opgeblazen gevoel? Heb je al genoeg?


Hoe kun je dit doorbreken?


Er zijn verschillende manieren voor. Eén ervan is overstappen op vetverbranding.

Een andere is om minder vaak te eten. De hele dag door eten geeft je darmen geen rust en dat hebben ze wel nodig om zichzelf schoon te maken. Dit herken je door het ‘knorren’. Zodra je weer gaat eten houdt het proces van schoonmaken meteen op. Schone darmen kunnen alle voedingsstoffen beter opnemen, dus het is belangrijk dat dat af en toe gebeurt. De meest bekende manier om minder vaak te eten is een periode van de dag te vasten. Het is het meest effectief als deze periode minimaal 12 uur (liever 14 uur of langer) duurt. Met de periode waarin je slaapt erbij zou dat prima te doen moeten zijn. Als je bijvoorbeeld om 18.00 uur je diner op hebt en niets meer eet tot je naar bed gaat en om 8.00 uur ontbijt, dan heb je al 14 uur niet gegeten. Lukt dit goed, dan zou je dit kunnen verlengen. In de periode dat je wel eet, eet je verstandig en gezond.


Wat zijn de voordelen van minder vaak eten?


Uiteindelijk krijg je er meer energie van!

Gedurende de dag heeft het lichaam minder energie nodig om voedsel te verteren. Er is meer energie beschikbaar voor het herstel van cellen en het afvoeren van afval.

De kans op een ontsteking of actief immuunsysteem wordt kleiner bij minder vaak eten. Ook de schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn veel minder, waardoor je gevoeligheid voor insuline zal verhogen. Zeker als je het combineert met nuchter bewegen. Het is gemakkelijker om over te schakelen naar vetverbranding waardoor er meer energie beschikbaar is. Het lichaam zal minder vragen om snelle brandstof.


Wat neem je mee?


De hele dag door grazen en zonder aandacht eten geeft een energielek! Het maakt je moe. Je doet je lichaam tekort en je darmen kunnen zich niet schoonmaken wat nodig is voor een goede opname van voedingsstoffen. Je kunt beter twee of drie keer een goede voedende maaltijd eten binnen 10 uur en de tussendoortjes laten staan. Belangrijk is wel om te blijven voelen wat het met je lichaam doet.


Bronnen:

Oersterk in 6 weken Richard de Leth

Eet meer energie Marjolein Dubbers

De poepdokter Nienke Gottenbos

www.eoswetenschap.eu

0 opmerkingen

Comments


bottom of page